Bir önceki yazımda gelecekdaha.net sitesinden bahsetmiştim. Bu yayında ise bu oluşumdaki mentor ve öğrenci arasındaki etkileşimi anlatmak istiyorum.
İngilizce kelime olmakla birlikte Türkçe'ye çevirdiğinizde kelime bazında alacağınız cevaplar:akıl hocası, danışman, koç vb.dir. Biraz daha açıklamak gerekirse mentorluk; alanında uzman kişilerin tecrübelerini, uzmanlaşma yolunda aday kişilere yansıtmasıdır.
Ben de gelecekdaha.net sitesinden öğrenci girişi yaparak mentorluk görüşmesi için başvuruda bulundum. Ertesi gün telefon ve mail yoluyla olmak üzere gerekli bilgilendirmeler ve yapmam gerekenler izah edildi.
İlgili sitede girilen bilgiler doğrultusunda (öncelikli sektör ve departman tercihi,...) öğrenci - mentor eşleştirilmesi yapılıyor. (Mentor listesine buradan ulaşabilirsiniz.). Benim 1 saatlik görüşme yapacağım kişi ise Sayın +Melek Bar Elmas idi. Bunu öğrenince, dolayısıyla iletişime geçeceğim kişi hakkında araştırma yapmaya koyuldum. Araştırmalarım sonucunda heyecan ve isteğim bir kat daha arttı diyebilirim. Çünkü görüşme yapacağım kişi alanım olan bilişim, yazılım alanlarında büyük tecrübe ve bilgi birikimine sahip. Burada kişi hakkında bilgi versem konu bayağı uzayacak. Bu ayrı bir yazı konusu. Merak edenlerin de kişi hakkında ilgili aramaları yapacaklarına eminim.
Sorularımı hazırlamıştım daha önce ve görüşme saatinde bana verilen şifreyle birlikte sisteme giriş yaptım.
Sonra bir saatlik görüşme gerçekleşti. Görüşmenin içeriğinde ne vardı kısaca bahsetmek istiyorum.
Hakkında araştırma yaparken "teknoloji danışmanlığı" kavramına rastlamıştım. Bunun hakkında bilgilendim.
Yazılımla uğraşan bir bayan olduğundan dolayı, bayanların yazılıma olan ilgileri üzerine sorularım oldu.
Meslek liseleri üzerine düşüncelerimizi paylaştık. Teknik lisesi mezunu olduğumu belirttim ve bu durumun üniversitedeki artılarından bahsettik.
Yazılım Mühendisliği bölümü üzerinde durduk, yeni bölüm olmanın avantajları ve dezavantajları üzerine ifadelere yer verdik.
Bir yazılım mühendisinin her alanda bilgi sahibi olması mı verimli ya da sadece bir alanda mı uzmanlaşması daha verimli? Bu soruyu sordum ve ilgili cevabı aldım.
Hangi alanlarda uzmanlaşmam gerekli diye soru yönelttiğimde gerekli tavsiyeleri aldım.
Eğitim sistemi üzerine sorularım oldu.
Ayrıca görüşmemi burada yayınlamak için izin istedim.
Konuşmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Konuşma metinleri düzenlenmemiş olup ilgili sayfada mevcuttur. Yaptığım imla hataları için şimdiden özür dilerim :)
Son olarak, Melek Hanıma bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
Son olarak, Melek Hanıma bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
Sadık Dereköy
0 yorum:
Yorum Gönder