Bu yapı bize veritabanı üzerinde gerçekleştirdiğimiz gelişmiş sorgulama işlemlerini programlama dili ile oluşturduğumuz veri yapılarımız üzerinde gerçekleştirme fırsatını sunuyor.
Bu veri yapısını C# ile nasıl kullanmaya başladım ondan bahsedeyim biraz. Sunucu üzerindeki veritabanına sürekli gidip gelerek sorgulama işlemleri yapmam gerektiği durumlar oluyordu. İnternet bağlantısının düşük olduğu durumlarda işlemler oldukça büyük zaman alıyordu. Bu da tabi kullanılabilirliği ve hızlılığı olumsuz yönde etkiliyordu. Araştırdığımda bu linq yapısı karşıma çıktı. İlk başta yapı biraz karmaşık gelsede sonra çok faydalı bir şey olduğunu anladım. Sadece verileri bir kez veritabanından yükleyip uygulamam üzerinde uygun sınıflar oluşturarak veritabanına bağımlılığı azalttım.
Dolayısıyla bu teknoloji, veritabanı ile kullanılan programlama dili arasıda kodsal bir bütünlük sağlıyor. Bu sayede veritabanındaki sorgulama işlemlerini programlama dili çatısı altında kodlarla yönetebilir hale geliyoruz. LINQ teknolojisi kullanılmadığı durumlarda uygulama katmanı ile veri katmanı birbirinden bağımsız bir görüntü çiziyor.
LINQ yapısı sayesinde veritabanından çektiğimiz verileri nesneler haline dönüştürüyoruz.
Bu yapıyı zamanım oldukça örnekler üzerinde göstererek anlatmayı hedefliyorum. O zaman daha iyi anlaşılacaktır. LINQ ile ilgili farklı konuları ayrı bir yazı dizisi şeklinde ele alıp aşağıdaki gibi bağlantı vererek paylaşıyor olacağım.
LİNQ YAPISI İLE SORGU OLUŞTURMA
LİNQ YAPISI İLE FARKLI TABLOLAR ARASINDA İLİŞKİ KURMA
LİNQ YAPISI İLE SORGU OLUŞTURMA
LİNQ YAPISI İLE FARKLI TABLOLAR ARASINDA İLİŞKİ KURMA
0 yorum:
Yorum Gönder