İlk bilgisayarlardan günümüze olan yazılım sektöründeki gelişmeleri araştırıp kendi üslubumla özet bir şekilde aktaracağım.
Eniac Programlama |
5 Dönemde Yazılım Evrimi
İlk Dönem(1945-1965)
Bilgisayarların doğduğu dönemden bahsediyorum. O 30 tonluk bilgisayarlar. İlk başlarda amacı sadece savaşlarda silah olarak kullanılmakmış. (Mesela ENIAC, 2. Dünya savaşında ABD'li bilim adamları tarafından üretilmiş.Amacı daha az isabet hatalı uzun menzilli top ve füzelerin hesaplanmasında kullanılması...) Bilgisayarların üretildiği bu yıllarda yazılımlar ilk olarak yığınsal kökenli(kullanıcı ile birebir iletişimde bulunmayan,işlerin toplu olarak verilip yalnızca yazıcı çıktılarının alındığı) biçimde geliştirilmişti. Ayrıca bugünün bilinen anlamında ürün tarzında değil bütünüyle kendisi için yapılan kuruluşa özel yapılmaktaydı. Bu dönemde ilk başlarda programlama delikli kartlarla yapılıyordu. Daha sonraki dönemde(1955'lerden sonra) kullanılan programlama dillerine baktığımızda ise Fortran,Algol 58, Cobol,Lisp gibi diller gelmektedir. Piyasada IBM şirketinin ezici üstünlüğü dikkatleri çekmektedir.
İkinci Dönem(1965-1975)
Bilgisayarların geliştiği, bugünün baba bilgisayarları olarak adlandırılan çok kullanıcılı sistemlerin ortaya çıktığı bu çağda,çok kullanıcılı gerçek zamanlı yazılımlar üretilmeye başlanmıştı. Veri tabanı yönetim sistemleri önce yapılandırılmış kütük sistemleri ile ortaya çıkmıştı. Bugün bildiğimiz bir çok veri tabanı yönetim sisteminin geçmişi bu yıllara dayanır. Ürün türü yazılımlarda bu dönemde ortaya çıkmıştır. Bu dönemin programlama dillerine baktığımızda başta C olmak üzere Pascal,Basic,Snobol gibi diller gelmektedir.
Üçüncü Dönem(1975-1990)
Kişisel bilgisayarların oldukça yaygınlaştığı ve açık sistem mimarisinin tanıtıldığı bu dönemde ürün bazlı yazılımlar oldukça yaygınlaşmış,bilgisayarlar evlere girmiştir. Bilgisayar ağ altyapısının güçlenmesiyle,dağıtık yazılım sistemleri geliştirilmeye başlanmıştır. Yapay zeka yazılımlarının gelişmesi akıllı uygulama yazılımlarının üretilmeye başlanmasını sağlamıştır. Bu dönemde Microsoft'un ortaya çıktığını Apple'ın Macintosh bilgisayarının piyasaya hakim olduğunu görüyoruz.
Dördüncü Dönem(1990-2005)
Yapay zeka uygulamalarının, paralel donanım mimarilerinin geliştirildiği bu dönemde, uzman sistem yazılımları oldukça gelişmiş ve mikrobilgisayarlar üzerinde yaygınlaşmıştır. Yazılım kalite sağlama olgusunun önem kazandığı bu dönemde yazılım ile ilgili standartlar olgunlaşmış, yazılım üretimi ve ürünlerinin değerlendirilmesi amacıyla kurumlar oluşmaya başlamıştır. İnternetin yaygınlaştığı bu dönemde dolayısıyla web yazılımları gelişmeye başlamış. Bilgisayarlar grafik ve performans olarak her geçen yıl kat kat artmıştır.
Beşinci Dönem(2005-...)
Giderek her şey akıllı diye tabir edilen boyuta bürünmeye başlamıştır. En yaygın bir şekilde mobil telefonlarda hissedilmiştir. Mobil uygulamalar geliştirilmeye başlamıştır. Android,IOS,Windows Phone başlıca mobil uygulama geliştirme platformları olmuştur. Sosyal medya patlaması yaşanmıştır. Reklam ve pazarlama şirketleri artık gözlerini sosyal ağlara çevirmiştir. Google ve Facebook bu döneme damgasını vurdu diyebiliriz.
Görüldüğü üzere yazılım teknolojileri her geçen gün oldukça gelişmekte ve önem kazanmaktadır. Yazılımın olmadığı yer artık yok diyebiliriz. İlerleyen zamanlarda tabi ki yazılımın önemi daha da hissedilecektir.
0 yorum:
Yorum Gönder